Veel mensen hebben tegenwoordig de wens om energieneutraal te wonen of te leven. Zonnepanelen kunnen daar een flinke bijdrage aan leveren. Op het dak van uw huis vangen ze de nodige zonuren en zetten die om in gratis energie. Zo levert u op die manier een belangrijke bijdrage aan een schoner milieu.

Zonnepanelen op dak, wat is verzekerd?

Zonnepanelen zijn een kostbare investering. Als u zonnepanelen laat aanbrengen op uw woning, wilt u natuurlijk wel dat ze goed verzekerd zijn.

Met een standaard opstalverzekering of woonhuisverzekering zijn de zonnepanelen gedekt tegen schade door onder meer brand, storm, bliksem en vliegtuigen. Wilt u een uitgebreide dekking waarmee bijvoorbeeld ook schade door een defect in de panelen zelf is verzekerd? Dan kunt u kiezen voor een all risk verzekering. Hiermee is al het van buiten komend onheil verzekerd.

Vastgezet of vastgeklikt?

Bent u een huiseigenaar en heeft u zonnepanelen op het dak van uw huis? Dan kan het bij schade van belang zijn of uw zonnepanelen zijn vastgezet of vastgeklikt. Zijn de panelen vastgezet, dan dekt uw opstalverzekering veelal de schade. Maar bij klik-systemen kan dit anders zijn. Dit verschilt per verzekeraar.

Schade door noodweer of zware storm

Verzekeraars hanteren bij noodweer verschillende maatstaven en dekken bijvoorbeeld niet altijd schade als gevolg van zware storm of hagelbuien. Vraag daarom om advies over het wel of niet vergoeden van deze schades.

Zichtbare schade

Het monteren van zonnepanelen op het dak van uw huis met een kliksysteem is een populair alternatief. Ze zijn eenvoudig te plaatsen maar ook te verwijderen. Schade aan uw zonnepanelen met een kliksysteem wordt niet altijd gedekt door uw opstalverzekering. Verder zijn deze panelen eenvoudig en zonder schade te verwijderen van uw dak. Ook door dieven. Let op: zichtbare schade is voor veel verzekeraars wel een voorwaarde om uit te keren. Het is dus aan te raden goed naar de dekking van uw woonverzekering te kijken.

Huurdersbelang

Als huurder heeft u geen opstalverzekering, maar kunt u de zonnepanelen wellicht wel verzekeren via uw inboedelverzekering. U heeft als huurder een belang bij deze aan uw huis vastgemaakte voorziening. Het is raadzaam om vooraf te informeren of u een extra verzekering voor uw panelen moet afsluiten.

Hoe zit het met uw woonverzekering? Weet u wat u verzekerd heeft?

Weet u welke dekking uw woonverzekering biedt? Geen onnodige vraag lijkt me.

Wilt u advies over uw woonverzekering of wilt u een vrijblijvend pakket vergelijk laten maken, neem dan gerust contact met mij op. Dit kan telefonisch via 0546 – 745 220 of per e-mail: particulier@stopel.nl.