Ga je binnenkort op vakantie? Controleer voor je op reis gaat wat het reisadvies is van je bestemming. Dit kun je vinden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Je kunt hiervoor ook de Reisapp Buitenlandse Zaken gebruiken. Je ziet voor elke bestemming of er een negatief reisadvies geldt. Ook vind je alles over veiligheidsdreigingen in bepaalde gebieden. Dit wordt aangeduid met kleurcodes:

  • Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s
  • Geel: let op, veiligheidsrisico’s
  • Oranje: alleen noodzakelijke reizen
  • Rood: niet reizen

Een negatief reisadvies geldt voor gebieden met kleurcodes ‘rood’ en ‘oranje’. Let wel op: een reisadvies is niet bindend. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze om wel of niet te reizen.

Voor mijn bestemming geldt een negatief reisadvies. Wat nu?

Heb je een reis geboekt naar een gebied waarvoor een negatief reisadvies geldt? Dan kun je het beste contact opnemen met de reisorganisatie of vervoersmaatschappij. Mogelijk kun je de reis nog kosteloos omboeken.

Dekt mijn annuleringsverzekering de kosten?

Of het annuleren van een reis naar een getroffen gebied onder de dekking valt bij een virusuitbraak, is afhankelijk van het product en de gekozen dekking. Op veel schadeverzekeringen zijn epidemieën uitgesloten. In sommige gevallen biedt de doorlopende annuleringsverzekering wel dekking voor het annuleren van je reis als er na het boeken van de reis een negatief reisadvies wordt afgegeven. Dit kun je vinden in de voorwaarden van je verzekering.

Annuleert de reisorganisatie zelf de reis vanwege bijvoorbeeld een virusuitbraak zoals corona, dan krijg je je geld terug. Ook kan de reis, in overleg, worden aangepast of omgeboekt.

En hoe zit het met mijn reisverzekering?

Word je tijdens de reis in een van de gebieden, waar het coronavirus heerst, ziek en moet je naar het ziekenhuis? Dan worden de kosten vergoed als je de dekking medische kosten hebt afgesloten. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met de desbetreffende alarmcentrale. De reisverzekering biedt meestal geen dekking voor extra reis- en verblijfkosten bij langer verblijf door quarantaine als men zelf niet ziek is.

Calamiteitenfonds

Belangrijk hierbij te vermelden is dat het Calamiteitenfonds geen vergoeding biedt bij het annuleren van reizen. Ook biedt het geen garantiedekking bij uitbraak van ziektes als het coronavirus. Het fonds biedt wel uitkomst als er calamiteiten zijn wanneer je al op reis bent, zoals bij een natuurramp of onrusten

Ik wil een reis boeken naar een gebied waar het coronavirus (nog) niet is.

Wil je een nieuwe reis boeken? Zoek dan eerst uit hoe je op dit moment verzekerd bent voor je reizen. Hoe ziet de annuleringsverzekering eruit? Wanneer je nog niet verzekerd bent, is het zeker op dit moment belangrijk dat je een annuleringsverzekering afsluit die de reis bij een negatief reisadvies wél vergoedt. Let hierbij op het reisadvies dat de overheid geeft en maak op basis daarvan je keuze.

Actuele informatie over het coronavirus

Wereldwijd nemen verschillende organisaties maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Wil je op de hoogte blijven over de risico’s, reisadviezen en andere informatie over het coronavirus? Bekijk dan deze pagina van het RIVM.

Heb je vragen?

Bij Stopel Verzekeringen houden we de ontwikkelingen rond het coronavirus goed in de gaten. Heb je vragen of kom je er zelf niet uit? Neem gerust contact met mij op. Dit kan telefonisch via 0546 745 220 of per e-mail via particulier@stopel.nl. Ik help je graag verder.