0546 480 180

Stel je voor: je eigen fiets heeft een lekke band en je vraagt je buurman of je zijn fiets mag lenen om even naar de stad te gaan. De buurman vind dit oké. In de stad zet je de fiets dubbel op slot en gaat naar de winkel. Bij terugkomst is de fiets weg! Alleen het slot hangt, doorgeknipt aan de lantaarnpaal. Voel je je schuldig? Waarschijnlijk wel. Jij leent de fiets en vervolgens wordt deze gestolen. Als jij die fiets niet geleend had, was dit waarschijnlijk niet gebeurd.

Ben je in dit geval ook aansprakelijk?

Nee, dat ben je niet. Jij hebt namelijk niks verkeerd gedaan. De fiets stond op dubbel slot, je hebt zelfs alles gedaan om diefstal te voorkomen en dus is jou niks te verwijten. Er is sprake van overmacht en daarom is er geen aansprakelijkheid.

Wat is het verschil tussen aansprakelijkheid en de verzekeringsdekking?

Bij alle verzekeraars staat in de verzekeringsvoorwaarden vermeld wat er wel en niet verzekerd is. Bij een afwijzing wordt er dan ook vaak verwezen naar deze verzekeringsvoorwaarden. Voor particuliere aansprakelijkheidsverzekering (AVP) werkt dit anders. Om tot uitkering te komen, moet er sprake zijn van dekking en aansprakelijkheid. Het is mogelijk dat er dekking is, maar geen aansprakelijkheid. In dat geval is de afwijzing niet terug te vinden in de uitsluitingen. Het gaat niet om een uitsluiting (de verzekering biedt geen dekking) maar om het ontbreken van aansprakelijkheid. Dit maakt het soms extra verwarrend.

Een ander voorbeeld..

Stel je nu eens voor dat je bij je vrienden op een stoel gaat zitten. Op deze stoel lag een net nieuwe zonnebril van bijv. € 250,-. Je gaat bovenop de zonnebril zitten en de bril is daardoor helemaal kapot. In zo’n situatie ben je niet aansprakelijk. Je hebt met het gaan zitten op de stoel geen onrechtmatige daad gepleegd en er valt je ook niets te verwijten. Een stoel is namelijk om op te zitten en je hoeft niet te verwachten dat daar een zonnebril ligt.

Je schuldig voelen betekent niet meteen dat je aansprakelijk bent.

Schade veroorzaken is altijd vervelend. Maar je schuldgevoel hoeft niet meteen te betekenen dat je bij een ongelukje ook voor de schade moet opdraaien. Alleen weet je nooit zeker wanneer dat het geval is. Daarom is het altijd verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Die dekt de kosten als je aansprakelijk bent. En ben je niet aansprakelijk? Dan voeren zij het verweer zodat je gesteund wordt door de verzekeraar..

Heb je vragen over een schade?

Of zijn er onduidelijkheden? Neem dan gerust contact met mij op. Dit kan telefonisch via 0546 745 216 of per e-mail via schade@stopel.nl. Ik help je graag verder.

Meer artikelen

Een WA-verzekering voor praalwagens

Een WA-verzekering voor praalwagens

Een WA-verzekering voor praalwagens Een praalwagenverzekering is een essentiële overweging voor iedereen die betrokken is bij de creatie en...

Contactformulier

Onderdeel van

Over ons

Service en contact

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
08:30 tot 17:00 uur