boete fietser mobiel

Om de verkeersveiligheid te verhogen mag u vanaf 1 juli 2019 geen mobiele telefoon meer vasthouden tijdens het fietsen. Bijvoorbeeld om te appen, de navigatie te gebruiken of muziek uit te zoeken op de fiets. Doet u dit wel? Dan kan u een boete opgelegd worden van € 95,-

Verbod

Het verbod geldt voor alle mobiele elektronische apparaten voor communicatie- en informatieverwerking. Dus ook voor muziekspelers. U mag uw telefoon of ander mobiel apparaat wel vasthouden en bedienen als u stilstaat.

Boete

Als de nieuwe wet ingaat en de politie ziet dat u uw mobieltje vasthoudt in het verkeer, kunt u een boete krijgen. In het wetsvoorstel staat een boetebedrag van € 95,- voor fietsers. Dit bedrag zou zijn afgestemd op andere boetes voor overtredingen op de fiets. Denk bijvoorbeeld aan fietsen onder invloed (€ 100,-) en door rood rijden (€ 95,-).

De boete voor het gebruiken van de mobiele telefoon op de fiets is wel veel goedkoper dan de boete die u krijgt wanneer u achter het stuur van een auto u telefoon raadpleegt. Daar moet een automobilist € 240,- voor betalen. De reden hiervoor is dat afgeleide autobestuurders veel grotere schades aan kunnen richten dan fietsers.

Handsfree luisteren

Zolang u uw telefoon, muziekspeler of ander mobiel elektronisch apparaat niet met de hand vasthoudt, mag u muziek luisteren. Bijvoorbeeld via een koptelefoon waarmee u het apparaat bedient. U moet wel zorgen dat u het omgevingsgeluid nog hoort. Bijvoorbeeld door maar één oordopje te gebruiken of het volume laag te zetten.

Bron: 112 vandaag