pexels-photo-117025

Per 1 januari 2017 worden de WGA-vast en WGA-flex samengevoegd tot één financieringsregeling

Dat brengt voor u als ondernemer met zich mee dat u hoe dan ook een keuze moet maken. Gaat u de WGA publiek verzekeren of kiest u er voor om dit risico in eigen hand te houden door eigenrisicodrager te worden?

Voor de WGA-vast (het 10 jaars risico bij een arbeidsongeschikte medewerker) kunt u nu al eigenrisicodrager zijn. Voor de WGA-flex (ex-werknemers die via de Ziektewet de WGA instromen) nog niet. Dit gaat dus veranderen. Minister Asscher heeft besloten om de WGA-vast en de WGA-flex samen te voegen tot één financieringsregeling. Deze nieuwe regeling gaat per 1 januari 2017 in.

Als werkgever moet u nadenken over de gevolgen van deze samenvoeging. Want voor 1 oktober 2016 móet u kiezen!*

* Als u nu al Eigen Risicodrager voor de WGA bent heeft u tot 1 januari 2017 de tijd.

Kiezen: publiek of privaat

Uw keuze is of alle risico’s – dus WGA-flex én WGA-vast – onderbrengen bij het UWV óf zelf het risico dragen en dan dit eventueel onderbrengen bij een verzekeraar. Welke keuze voor u het beste is, hangt af van een aantal factoren. Denk aan het aantal werknemers, de totale loonsom, de aard van uw bedrijf, uw verzuimcijfers en uw eventuele verzuim- en integratiebeleid. Onze specialisten kunnen u hierbij adviseren.

Wij helpen u graag bij het maken van keuzes

Bent u nu al Eigenrisicodrager voor de WGA? Dan ontvangt u van uw verzekeraar een verleningsvoorstel. Twijfelt u of wilt u meer informatie? Maak dan een afspraak met ons of bel gerust. We bespreken de mogelijkheden graag met u.

De premies, dekkingen en met name de ondersteuning bij re-intergratietrajecten, zijn belangrijke factoren om mee te nemen in uw beslissing waar en hoe u uw risico’s onderbrengt.

U moet dus ook een afweging maken of u de re-integratie en begeleiding van uw zieke (ex) wernemers over laat aan het UWV, of dat u voor een verzekeraar kiest die ondersteund worden door proactieve re-integratie specialisten, die dat voor u gaan doen. Zowel u als de verzekeraar hebben een gezamenlijk belang om het verzuim laag te houden en daarmee de kosten te beheersen.

Bent u geen Eigenrisicodrager voor de WGA en bent u benieuwd of privaat verzekeren voor uw bedrijf raadzaam is? Door de nieuwe regels voor WGA-vast en WGA-flex en voor de grip op ziekteverzuim is het goed om uw situatie opnieuw te bekijken. Hiervoor is aandacht en advies nodig. Wij helpen u graag verder.