Diefstal van GPS-systemen; je hoort of leest het helaas steeds vaker. Dit is niet verwonderlijk als je kijkt naar de waarde van dergelijke systemen. Het dievengilde is daarom ook bereid hiervoor extra inspanning te leveren. De behoefte om u als ondernemer hiertegen te verzekeren is dan ook groot. Toch is verzekeren uiteraard niet het enige wat u hiertegen kunt doen. In dit blog geef ik u 3 tips om het GPS-systeem te beschermen tegen diefstal.

1. Berg de systemen op

Helaas is het lastig om de GPS-systemen te beveiligen tegen diefstal of ze te voorzien van apparatuur om ze na diefstal te traceren. De leveranciers zijn bezig om hier een oplossing voor te vinden. Tot die tijd raden wij aan om de systemen na gebruik van het materieel te halen en ze binnen op te bergen. Als dit niet mogelijk is zorg er dan voor dat uw materieel goed afgesloten wordt en in een afgesloten ruimte staat.
Let op: Veelal hebben de dieven het gemunt op de gehele set: dus niet enkel de GPS-bol, maar eveneens de controller en het display.

2. Maak gebruik van beveiligingsmogelijkheden op locatie, zoals bouwplaats bewaking.

Is een bedrijf eens doelwit geweest van inbraak of diefstal, dan is de kans groot dat hier in een later stadium nogmaals een bezoek van de inbrekers/dieven kan worden verwacht. Criminelen houden er namelijk rekening mee dat de eerder gestolen buit inmiddels is vervangen door nieuw materiaal. Bovendien zijn zij dan bekend met de bedrijfssituatie en de omgeving. Zorg er dus voor dat uw volledige bedrijf voorzien is van beveiliging.

3. Wees alert. Meld verdachte situaties bij de politie.

Maak zo snel mogelijk melding van diefstal en verdachte situaties. De maanden waarin de meeste systemen gestolen worden zijn april, juli en oktober blijkt uit Duits onderzoek.

GPS-systeem verzekeren

Gelukkig kunt u uw GPS-systeem op uw Stopel Materieel Verzekeringsplan uitstekend (mee-)verzekeren voor het geval de dieven er toch in slagen uw GPS-systeem te bemachtigen.

Schadevergoeding vindt plaats op basis van het bedrag dat noodzakelijk is om een nieuw toestel (of een onderdeel daarvan) dat dezelfde eigenschappen en dezelfde mogelijkheden biedt te kunnen aanschaffen. Er is uitsluitend dekking voor een machinebesturingssysteem en/of een GPS systeem als deze met name genoemd staat op het certificaat.

Let op: bij de meeste verzekeringen worden GPS-systemen gezien als accessoires die niet standaard bij het materieel meeverzekerd zijn. Kijk hier dus goed na. Er zijn een aantal voorwaarden verbonden en er geldt in een aantal situaties een eigen risico voor GPS-systemen. We adviseren u graag over de best passende oplossing.

Zo ziet u maar weer: Ook ten aanzien van uw GPS-systemen is Stopel thuis in uw branche.