Op onze schadeafdeling komt in de ochtend tegen 10.00 uur een melding binnen van een kraan te water. Tijdens de melding is duidelijk dat het gaat om een schade met impact. Onmiddellijk na de melding schakelen wij een expert in om onze klant bij te staan. De expert zoekt contact met onze klant en komt zo snel mogelijk ter plekke om onze klant te begeleiden.

“We zien de machine wegzakken en omvallen”

De kraan wordt ingezet op een zandwinningslocatie. De machine wordt gebruikt om met een pompinstallatie het gewonnen zand, vanuit een spoelbassin, naar de naastgelegen zandopslag te pompen. Als de pauze nadert, wordt de machine verder van de rand van het spoelbassin, naar een gedeelte waar nog geen zand is verplaatst. Op het moment dat de medewerkers van hun pauze terugkeren, zien ze de machine wegzakken en omvallen. Nagenoeg de gehele graafuitrusting, alsmede de helft van de bovenwagen en de gehele cabine liggen onder water. Gelukkig geen machinist in de cabine!

Het bergen van de machine

Vanwege de locatie en het eigen gewicht van de machine van circa 50 ton is het bergen lastig uitvoerbaar. De locatie waar de machine te water is geraakt, is niet toegankelijk voor zwaar bergingsmaterieel. Vanaf de verharde weg dient al het opgespoten zand verwijderd te worden. De zandwal die het zand indamt moet verwijderd worden zodat er een opstelplaats voor een telescoopkraan gecreëerd kan worden. Hiervoor wordt een zware wiellader en rupsgraafmachine ingezet. Vervolgens wordt er een baan van metalen rijplaten aangelegd en de opstelplaats voor de telescoopkraan wordt voorzien van draglineschotten.

Een duikteam wordt ingezet

Vanwege het risico op uitstromen van olie uit de machine in het water wordt gelijktijdig een duikteam ingezet. Op aanwijzingen van de monteurs van onze klant en de importeur van de machine worden daar waar mogelijk de in het leidingwerk aanwezige kogelkranen van de hydrauliekleidingen gesloten. Aansluitend worden er werkzaamheden voor het lichten van de machine verricht door het duikteam. Berekeningen wijzen uit dat de inzet van een 400-tons telescoopkraan noodzakelijk is. Door een gespecialiseerd bergingsbedrijf wordt deze kraan gemobiliseerd.

Het nodige hijs- en takelmaterieel wordt ingezet

Om de machine vierkant te kunnen hijsen, worden twee hijstraversen met in totaal vier hijskettingen ingezet. De monteurs brengen de graafuitrusting met behulp van het nodige hijs- en takelmaterieel in de transportband en de machine wordt met behulp van de kraan op de dieplader combinatie gepositioneerd. Op deze wijze kan de machine uiteindelijk getransporteerd worden.

Groot materieel moet goed verzekerd zijn

Al met al een behoorlijke operatie, waarbij veel extra man- en materiële kracht is ingezet om de operatie uiteindelijk in de avond tot een goed einde te brengen. Want zo’n kraan te water, daar komt meer bij kijken dan je denkt. Een fikse schade aan uw machine kan een forse kostenpost betekenen. En een hoop gedoe. Het is daarom fijn dat u goed verzekerd bent. Stopel kent uw markt en helpt u graag!

Laat dat maar aan ons over

In het geval van schade zijn wij als tussenpersoon graag van toegevoegde waarde voor onze klanten. Dankzij de inzet van onze schadebehandelaars in samenwerking met de expert hebben wij de klant snel en goed bij kunnen staan om deze operatie te begeleiden. Of het nu gaat om machines voor weg- en waterbouw, grondverzet, loonwerkers, groenvoorziening en bosbouw. Objecten die u verhuurt, verkoopt, importeert of repareert voor uw bedrijfsvoering. Wij weten wat er speelt in uw markt. We spreken u taal. En snappen wat u belangrijk vindt. Wij helpen u graag weer overeind.

Heeft u vragen over schade? Neem dan contact op met onze schade-afdeling. Dit kan telefonisch via 0546 745 205 of per e-mail via ellouise@stopel.nl.

Heeft u vragen over het verzekeren van uw werkmaterieel? Of wilt u meer weten over de clausules met betrekking tot uw verzekeringen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Dit kan telefonisch via 0546 480 180 of per e-mail via zakelijk@stopel.nl.