Als eigenaar van een auto heb je een verzekeringsplicht. De auto moet minimaal WA verzekerd zijn. Is de auto niet verzekerd dan kun je als eigenaar dit jaar een fikse boete krijgen van € 609,-. Ben je eigenaar van een bromfiets dan bedraagt de boete € 429,-.

Waarom een boete?

De RDW (RijksDienst Wegverkeer) kan je om verschillende redenen een boete opleggen. Er is bijvoorbeeld nog geen verzekering afgesloten terwijl het kenteken al wel op je naam staat. Of je bent vergeten de premie van de autoverzekering te betalen. Ook wanneer je bromfiets in de schuur staat, maar je vergeten bent het kenteken te schorsen riskeer je een boete.

Denk ook aan de APK

Let ook op de APK van je auto. Verloopt deze bijna? Dan krijg je zes weken voor de APK-vervaldatum een herinneringsbrief van de RDW. Wanneer je de APK van je auto laat verlopen kun je een boete van de RWD krijgen. Let op: als je vervolgens een aanrijding veroorzaakt, vergoedt de autoverzekering de schade meestal niet.

Kenteken op naam

Op het moment dat je een voertuig op naam krijgt, ben je aansprakelijk voor de motorrijtuigenbelasting, de APK maar ook voor de verzekering. Een motorvoertuig moet binnen 28 dagen na tenaamstelling verzekerd zijn.

Hoe werkt de RDW?

Als het motorvoertuig niet binnen de geldende termijn is verzekerd, krijg je van de RDW een waarschuwingsbrief. Hierin staat opgenomen dat het voertuig dat op jouw naam staat niet verzekerd is. Het is dan erg belangrijk dat je direct contact opneemt met je verzekeraar of tussenpersoon. Zij kunnen, indien je verzekerd bent, controleren of er iets mis is gegaan met het aanmelden van jouw voertuig.

Onderneem je geen actie dan krijg je na verloop van tijd een tweede brief waarin vermeld staat dat de RDW een artikel 34 verklaring van je wil ontvangen. Heb je op de in de brief genoemde peildatum geen geldige verzekering, dan kan de RDW je een boete opleggen. Deze bedraagt meestal € 609,00.

Wat is een artikel 34 verklaring?

Dit is een verklaring waarin opgenomen is dat je op de bewuste peildatum wel verzekerd was. Heb je je voertuig nog steeds niet of te laat verzekerd, dan kan de verzekeringmaatschappij je niet in alle gevallen helpen.

Heb je vragen?

Neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag verder.

Bron: RDW en AD