0546 480 180

Ik heb vijf handige tips voor je verzameld om veilig op je wintersportbestemming aan te komen.

1. Zorg voor goede winterbanden

Winterbanden zijn in veel landen verplicht. Ook in de meeste skigebieden. Enkele uitzonderingen zijn Zwitserland, Italië en Spanje. Los van de regelgeving is het verstandig om de zomerschoenen van de auto te vervangen voor stevigere winterschoenen. Wist u dat de remweg van een winterband 20% korter is dan een zomerband bij een temperatuur van 0 graden? Een stuk veiliger dus.

De straffen zijn fors wanneer een automobilist zonder winterbanden rijdt in een land waar winterbanden verplicht zijn. Dit kan oplopen in de duizenden euro’s, zeker als de auto bij een ongeval betrokken is. Een overtreding in Duitsland en Oostenrijk varieert van € 35 tot € 5000. Dit wordt niet vergoed door de reisverzekering.

Een winterband moet een minimumprofiel van 4 mm hebben, voor diagonaalbanden is dit zelfs 5 mm.

Ondanks dat een auto vaak propvol zit op vakantie is het verstandig om ook een reservewiel mee te nemen. Natuurlijk wel met een winterband. Dit voorkomt een belletje naar de hulpdiensten.

2. Neem dit zeker mee

Sneeuwkettingen bieden extra grip en veiligheid op besneeuwde en beijzelde bergwegen, waar zelfs winterbanden tekort schieten. Zorg dat je de juiste maat hebt bij je banden. Oefen daarnaast ook thuis om ze te leggen. Doe je dit niet, dan sta je waarschijnlijk een uur te rommelen in de kou. En veroorzaak je in het slechtste geval een kilometerslange file op een bergweg. Ook handig: zorg dat je sneeuwkettingen binnen handbereik liggen.

Ook producten als een gevarendriehoek, reflecterende veiligheidshesjes (Frankrijk), verbanddoos (Oostenrijk) zijn handig om mee te nemen. In sommige landen zijn deze verplicht. Wees voorbereid en check dat voor vertrek.

Voorwerpen die ook goed van pas kunnen komen: een ijskrabber, reservelampjes, startkabels, extra ruitenontdooier en antivriesvloeistof, een sleepkabel, olie eventueel anti-ijsdeken, slotspray, handschoenen en een deken om op te kunnen zitten tijdens het bevestigen van de sneeuwkettingen of het verwisselen van een band.

3. Check je auto voor vertrek

  • Controleer alle lampen
  • Zijn de ruitenwisserbladen stroef of gaan ze strepen trekken? Vervang ze dan
  • Check of het reservewiel in orde is en of je een krik bij je hebt
  • Smeer alle rubbers van deuren en achterklep in met siliconenspray of vaseline. Dit voorkomt het vastvriezen van de rubbers
  • Check de bandenspanning en profieldiepte
  • Controleer of er nog voldoende ruitensproeier is

4. Check je reisverzekering

Check voor je op vakantie gaat op tijd je reisverzekering. Is wintersport meeverzekerd? En hoe zit het met pechhulp onderweg? Weet je niet of je voldoende bent verzekerd, neem dan contact met mij op. Ik help je hier graag bij.

5. Tank op tijd

Misschien overbodig om te noemen, maar zorg ervoor dat je op weg naar de wintersport op tijd gaat tanken. Zit de tank nog maar een kwart vol? Stop dan bij de dichtstbijzijnde benzinepomp. Vooral in Duitsland kan er soms wel 100 kilometer tussen twee tankstations zitten. Niet fijn voor je gemoedstoestand als je in een lange file terecht komt met een tank zwaar in het rood.

Bereid je goed voor met deze tips zodat je op vakantie vooral kunt genieten.
Ik wens je alvast een fantastische wintersportvakantie!

Meer artikelen

Een WA-verzekering voor praalwagens

Een WA-verzekering voor praalwagens

Een WA-verzekering voor praalwagens Een praalwagenverzekering is een essentiële overweging voor iedereen die betrokken is bij de creatie en...

Contactformulier

Onderdeel van

Over ons

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
08:30 tot 17:00 uur